Ce reprezinta stampila pe ou

Am deschis usa frigiderului. Am scos un ou si am privit stampila de pe acesta. Mi-a luat putin timp pana am gasit un ou pe care sa pot descifrat scrisul destul de sters, dar am reusit sa vad totusi: prima cifra este 3. Conform organizatiei Vier Pfoten, ar trebui sa evit sa consum aceste oua, pentru ca provin de la gaini crescute in conditii improprii.

Organizatia pentru protectia animalelor “Vier Pfoten” a anuntat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa ca a declansat campania publica “Explica ce este stampila pe ou”. Reprezentantii asociatiei vor ca in acest fel sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca doua treimi din ouale produse in Romania provin de la gaini care sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar adesea alimentatia acestora contine coloranti si furaje modificate genetic.

Multe dintre aceste gaini sunt crescute in baterii cu suprafete mai mici decat ale unei coli de hartie A4 sau tinute in intuneric. “Aceste conditi se rasfrang asupra calitatii oualor. Producatorii trebuie sa inceteze sa foloseasca ouale provenind de la aceste gaini, iar supermarketurile sa ofere consumatorilor alternative, adica oua de la gaini crescute in aer liber”, a spus Gabriel Paun, coordonatorul campaniei Vier Pfoten, citat de Mediafax.

Paun a mai atras atentia asupra faptului ca ouale marcate cu numere care incep cu cifra 2 sau 3 trebuie evitate de la consum, cele mai bune fiind cele care au pe stampila cifra 0 sau 1, dar acestea se gasesc foarte rar.

Potrivit statisticilor primite de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, doua treimi din ouale din Romania sunt produse in baterii, a mai spus Gabriel Paun.

Directorul stiintific al Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent si el la conferinta de presa, a recomandat consumarea de oua care au pe stampila cifrele 0 si 1.

“Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sanatatea in timp, ducand la supra-ponderabilitate, obezitate si alte afectiuni aferente acestora. Este bine ca oamenii sa invetele sa citeasca stampila de pe oua si sa cumpere numai oua stampilate cu 0 sau 1″, a mai spus profesorul Mencinicopschi, conform Mediafax.


Comments

  1. Interesant articolul, chiar nu stiam ce reprezinta stampila.

    ReplyDelete
  2. Iti dai seama ce stupefiat am fost cand am descoperit ca in frigider am numai oua cu cifra 3. In secunda doi le-am aruncat pe toate :|.
    Sa vad cum fac acum sa dau de cele marcate cu 0 sau 1... ori o sa ajung sa renunt la ele definitiv.

    ReplyDelete
  3. hmm, foarte interesant...nici eu nu știam de faza asta...și pun pariu că am avut cu 3 nu știu câte...de-acuma o să fiu atentă

    ReplyDelete
  4. Problema e ca nu prea gasesti decat oua stampilate cu 3 in magazine. Doar la particulari vei gasii oua care ar fi echivalente celor cu 0 sau 1. :|

    ReplyDelete
  5. Problema e ca nu prea gasesti decat oua stampilate cu 3 in magazine. Doar la particulari vei gasii oua care ar fi echivalente celor cu 0 sau 1. :|

    ReplyDelete

Post a Comment